Optimistisk fremtid for havbruk til havs utenfor Helgeland

På bestilling fra Nærings- og fiskeridepartementet, foreslo Fiskeridirektoratet i november 2021 tre områder langs norskekysten konsekvensutredet og mulig tilrettelagt for havbruk til havs. Direktoratet ba om innspill til forslaget fra ulike sektormyndigheter og interessenter. De tre foreslåtte områdene var Norskerenna Sør utenfor Rogaland, Frøyabanken utenfor Trøndelag og Tromsøyflaket utenfor Troms og Finnmark.

Interesse for Sklinnabanken og Trænabanken Under høringen meldte flere aktører sin interesse for områdene Sklinnabanken og Trænabanken utenfor Helgelandskysten. Utror tok til orde for at veletablert infrastruktur og FOU-miljø, gode biologiske og økonomiske resultater, og sterk investeringsvilje og -kapasitet i Nordland bør tillegges betydelig vekt i prosessen med valg av områder for konsekvensutredning. Videre ble det pekt på den tunge industrikompetansen på Helgeland, og mulighetene for synenergi i utviklingen av havbruk til havs. Utror og Lovundlaks sitt høringssvar kan leses i sin helhet her.

Utror roser Fiskeridirektoratet I ny høring i februar 2022 ba Fiskeridirektoratet om innspill til Sklinnabanken og Trænabanken. Utror berømmet Fiskeridirektoratet for å lytte til innspill fra næringen, og gjentok budskapet fra høringen i november 2021. Videre anbefalte vi at Trænabanken prioritereres dersom det skal velges ett område utenfor Nordland for konsekvensutredning. Dette basert på en totalvurdering av naturgitte egenskaper, muligheter for sameksistens, tilgang på eksisterende infrastruktur og analyse av Havforskningsinstituttets smittemodeller. Utror og Lovundlaks sitt høringssvar kan leses i sin helhet her.


Forrige
Forrige

Fiskeridirektoratet anbefaler trænabanken

Neste
Neste

Havbruk til havs utenfor Helgelandskysten