Havbruk til havs utenfor Helgelandskysten

Foto: Hans Petter Sørensen / www.faroutfocus.no

- Med ambisjon om å utvikle neste generasjons havbruksnæring til havs utenfor Helgelandskysten

Oppdrettsselskapet Lovundlaks offentliggjorde i november 2021 interesse for utredning av mulighetene for havbruk til havs utenfor Helgelandskysten i Nordland. Utviklingsarbeidet vil foregå gjennom selskapet Utror.

I første omgang vil Utror jobbe for at områdene utenfor Helgelandskysten blir tilrettelagt for havbruk til havs gjennom konsekvensutredning. Selskapets ambisjon, gitt at en konsekvensutredning viser at sameksistens i de aktuelle områdene er mulig, er å ta en ledende rolle i utviklingen av havbruk til havs utenfor Nordland. Selskapet har det siste året gjennomført omfattende undersøkelser og vurderinger av de naturgitte forholdene og teknologikrav.

Helt siden den sirkulære plastmerden – teknologien som i dag brukes på de aller fleste sjølokaliteter i Norge og verden rundt for å produsere oppdrettsfisk – ble oppfunnet som et samarbeid mellom oppdretts- og industrimiljø på Helgeland på 1970-tallet, har regionen spilt en viktig rolle for utviklingen av oppdrettsnæringen. I de senere årene har vi beveget oss mot mer eksponerte lokaliteter innenfor dagens konsesjonsregime. Nå ser vi at tilgang på nye områder og motstridende arealinteresser kan begrense videreutvikling, ikke bare for Lovundlaks men for hele næringen. Utrors analyser viser at de naturgitte forholdene utenfor Helgeland er ideelle for oppdrett av laks, noe som også støttes av Lovundlaks’ gode biologiske erfaringer på eksponerte lokaliteter «innaskjærs» på Helgeland.

- Jacob Palmer Meland, daglig leder i Lovundlaks

Norges største oppdrettsfylke er foreløpig utelatt

I Fiskeridirektoratets kartleggingsrapport fra 2019 anbefales 11 områder langs norskekysten for konsekvensutredning for havbruk til havs. To av områdene ligger utenfor Helgelandskysten i Nordland. Fiskeridirektoratets vurderinger, som er basert på Havforskningsinstituttets grundige analyser og innspill fra ulike myndigheter og arealinteressenter, peker på at områdene fremstår som attraktive for havbruk til havs.

Nordlandskysten, som dekker over 25 prosent av norskekysten, har lange og stolte tradisjoner innenfor fiskeri og havbruk. Med veletablerte verdikjeder og en rekke naturgitte fordeler, har Nordland et utgangspunkt for å utrede mulighetene for havbruk til havs som de færreste fylkene i Norge kan måle seg med. Regionen er dermed Norges fremste og viktigste oppdrettsfylke med en unik kompetansebase. At områdene utenfor Nordland er utelatt fra Fiskeridirektoratets foreløpige konsekvensutredning, må endres slik at mulighetsrommet utenfor Nordland kan bli klarlagt, mener ledelsen i Lovundlaks og Utror.

Et av de fremste oppdrettsselskapene i Norge på drift
— Lars Konrad Johnsen, tiltredende styreleder i Utror

Vi har gjennom det siste året blitt godt kjent med Lovundlaks som et svært profesjonelt selskap med sterk lokalforankring og sunne verdier, og som et av de aller fremste oppdrettsselskapene i Norge når det gjelder drift. Deres veloverveide nøkternhet, med sterkt og spisset driftsmessig fokus på trivsel for fisk, folk og utstyr, forplikter. Motivert av Lovundlaks sitt pionerarbeid for oppdrettsnæringen i Nord-Norge gjennom de siste 50 årene gleder vi oss til å ta fatt på denne reisen som har potensiale for å bli en ny suksesshistorie for regionen.

- Lars Konrad Johnsen, tiltredende styreleder i Utror.


Forrige
Forrige

Optimistisk fremtid for havbruk til havs utenfor Helgeland

Neste
Neste

50 år med oppdrett