Reisebrev fra en sommer hos utror i lofoten

En av Utrors sommerpraktikanter i 2023, Lasse Nissen, deler her en oppsummering av sin opplevelse av sommeren idet han returnerer til skolebenken ved Norges Handelshøyskole i Bergen.


Som sommerpraktikant hos Utror har jeg hatt muligheten til å jobbe med neste generasjons havbruksnæring, og gjennom sommeren har jeg blitt utfordret med spennende arbeidsoppgaver i skjæringspunktet mellom økonomi, biologi og havbruksteknologi. I løpet av 12 uker har jeg kommet tett på havbruksnæringen, mens jeg på fritiden har hatt mulighet til å dyrke egne interesser som friluftsliv og fiske i naturperlen Lofoten.

Utror har kontor på Lofoten Bio Centre på Leknes. Dette er moderne lokaler som Utror deler med flere selskaper innen ulike deler av havbruksnæringen. Ved å jobbe på Lofoten Bio Centre har jeg blitt kjent med flere interessante personer og selskaper i næringen. I tillegg har stedet vært arena for sjømatkonferanse, seminarer og politikerdebatt i løpet av sommeren. Etter å ha deltatt på flere slike arrangementer har jeg fått en dypere innsikt i muligheter og utfordringer i både havbruk og fiskeri.

Lofoten Bio Centre på Leknes. Foto: Lasse Nissen.

Laks er et superprodukt, med et betydelig lavere klimaavtrykk enn annet animalsk protein og positive helseeffekter. Imidlertid har man ikke mulighet til å møte etterspørselen etter laks på verdensmarkedet med dagens produksjonsteknologi, noe som har drevet frem nye produksjonsmetoder som landbasert oppdrett og havbruk til havs.
— Lasse Nissen, sommerpraktikant i Utror

Å jobbe med havbruk til havs har vært spennende på forskjellige måter. Utror tilbyr et godt arbeidsmiljø, der du har mulighet til å jobbe med prosjekter på tvers av flere ulike fagområder. Som økonomistudent har jeg fått mulighet til å bruke min faglige kompetanse til å analysere hvordan investeringsbehov og driftskostnader i havbruk til havs vil skille seg fra tradisjonelt kystnært oppdrett. Videre har jeg lært mye om den sentrale rollen biologi har i havbruk, noe som har gitt meg innsikt i sammenhengen mellom god biologi og gode økonomiske resultater. Dette er kun to av flere industrispissede problemstillinger jeg har hatt muligheten til å analysere sammen med dyktige og engasjerte kollegaer i løpet av sommeren.

Fra Skottinden. Foto: Lasse Nissen.

Med base på Leknes har man de beste forutsetningene for å se og oppleve alt det Lofoten har å by på. Vestover fra Leknes vil man oppleve unik natur, med kuperte fjell og hav. I disse områdene finnes det fantastiske fotturer og fiskemuligheter. Østover fra Leknes ligger steder som Svolvær og Henningsvær, hvor det arrangeres flere herlige festivaler i løpet av sommeren. Lofoten tilbyr Europas beste muligheter for fottur, fiske, golf, klatring og surfing, og på kontoret deler de gledelig tips til hva du kan glede deg til å gjøre når arbeidsdagen er over eller helgen kommer.

Utror, Lofoten og biosenteret tilbyr noe helt unikt, og jeg gir mine beste anbefalinger.

Beste hilsener fra Lasse.


Vi takker både Lasse og Ronja for den gode innsatsen gjennom sommeren, gratulerer Ronja med fast jobb i Utror og ønsker Lasse lykke til med videre studier.

Forrige
Forrige

industrihåndbok for havbruk til havs

Neste
Neste

Utrors første sommerpraktikanter på plass i lofoten